Hyper Island studenter hjälper Suicide Rescue i kampen mot självmord

Organisationen Suicide Rescue vänder sig till Hyper Island-studenterna i Karlskrona för att utveckla en digital plattform som ska inspirera och engagera människor till att bli en Everyday He.ro.

I briefen som just släpps kommer studenterna under fyra veckor få arbeta med konceptet.
Det är ett spännande och viktigt samarbete då Suicide Rescue arbetar aktivt med att förhindra självmord i främst digitala och sociala medier.

Då självmord ofta kan kännas som ett tungt ämne att prata kring, har Suicide Rescue ett fristående verksamhetsområde som går under namnet Everyday He.ro, vilket också är projektet som studenterna ska hjälpa till att utveckla. Everyday He.ro är ett viktigt komplement för att inspirera och engagera människor runt om i världen till att göra goda gärningar och därmed öka medvetenheten samt motverka den enorma tabu och stigma som idag finns kring psykisk ohälsa och självmord.

Vi är jätteexalterade och privilegierade över att få jobba tillsammans med Suicide Rescue och deras initiativ Everyday He.ro de kommande veckorna. Att få jobba på ett projekt som vi verkligen tror på och som är för ett viktigt syfte är väldigt inspirerade. Vi är oerhört motiverade över att få komma igång och vi kommer sträva efter att skapa en lösning som kommer göra skillnad säger Jenny Nguyen, Minori Kuwabara och Nils Öh från Hyper Island programmet Digital Media Creative i Karlskrona.

Studenterna ska under projektet utforska livscykeln för digitala projekt. Detta innebär allt från att studenterna gör research, idégenerering och produktion till att slutligen presentera en idé eller en prototyp.

Med tanke på att Hyper Island är ett världsledande utbildningsinstitut och ofta nämns som ”The Digital Harvard” så känns det jättespännande att vi får hjälp av kreativa studenter från Digital Media Creative-programmet med att ta fram ett koncept som hjälper Suicide Rescue att utveckla den digitala plattformen för Everyday He.ro, säger Johan Sjöholm, Generalsekreterare på Suicide Rescue.

Presskontakt:

Johan Sjöholm Email: johan@suiciderescue.se, Generalsekreterare Mobilnummer: 073-6927010

Jenny Nguyen Email: jenny.nguyen@hyperisland.se, Digital Media Creative  Mobilnummer: 0723-152300

God Jul önskar Suicide Rescue

God Jul önskar Suicide Rescue

Vi önskar er alla en riktigt God Jul 2014 och tänker med kärlek och i saknas särskilt mycket på alla de som inte längre finns kvar bland oss. I våra tankar finns även de som firar julen alldeles ensam. I natt kommer stjärnorna skina där uppe i himlen extra starkt för just er!

Odin Skolefoto

Odin blev bara 13 år gammal.

I Norge såväl som här i Sverige är mobbing ett oerhört allvarligt problem. Odin var en av de som drabbades, och tillslut inte längre orkade leva.Vi har alla ett stort samhälleligt ansvar när det gäller att skydda barn och unga från mobbning – såväl i skolan som på andra ställen. Mobbning är ett slags gift som tar över glädje och oskuld och påverkar självbilden starkt negativt. Ingen människa oavsett ålder ska behöva uppleva detta. Därför sänder vi inom Suicide Rescue våra varmaste tankar och djupast medkänsla till Odins familj.Läs berättelsen om Odin här: http://www.vg.no/spesial/2014/odin/
Den understryker hur viktigt arbetet mot mobbning är. Suicide Rescue har som mål att samarbeta med organisationer och andra goda initiativ som arbetar för att stoppa mobbning, eftersom det är direkt självmordsförebyggande.I Sverige mobbas enligt rapporter från Friends och Skolverket 60 000 barn. Vi inom Suicide Rescue anser att skolor som inte tar mobbning på allvar står i direkt konflikt med den svenska läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Där nämns visserligen ordet mobbing inte en enda gång, vilket i sig är anmärkningsvärt, däremot presenteras olika mål och riktlinjer som t.ex. att alla som arbetar i skolan har en skyldighet att ”aktivt motverka diskriminering och kränkande behandling av individer eller grupper” samt att lärarna ska ”uppmärksamma och i samråd med övrig skolpersonal vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga och motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling.”

Detta är vår gemensamma samhälleliga vision för skolan – så hur kan vi tillåta att vissa mobbar andra? Hur kan samhället se på medan våra barn och unga mår så dåligt att en del, just där och då, inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv?

Skriv gärna en kommentar om vilka brister du ser kring mobbing, liksom hur du tror att vi effektivare kan motverka mobbing och därigenom rädda liv. Tack!


Dela gärna det här inlägget på Facebook och i andra sociala medier. På så sätt kan vi tillsammans beröra många andra. Gilla vår Facebook-sida och visa ditt stöd för . Tack!

 

Tack till Fotograf Grinna, Mysen och Maria Mikkelsen, Synnøve Åsebø, Line Møller, Natalie Remøe Hansen på Norska VG

 

Suicide Rescue lanserar kampanjen #MinRädsla

Suicide Rescue kunde inte haft en bättre smygstart på sin nya kampanj#MinRädsla, där drygt ett hundratal barn och vuxna trotsade regnet och besökte vårt tält i #Kungsträdgårdan under #Shockholm.Förutom #ormar, #spindlar och #spöken, var det fler barn och unga än vad vi förväntat oss, som delade med sig av att #Mobbing, #Ensamhetoch #Döden var deras rädsla.På kampanjens Facebooksida för Min Rädsla, (www.Facebook.se/MinRadsla), liksom via Twitter, Instagram och i andra sociala medier, kommer barn och unga kunna dela med sig av sin rädsla liksom ta del av andras istället för att bära omkring på sin rädsla och oro själv. Det kommer även finnas information om vart man kan vända sig för att få hjälp med sin rädsla samt i samverkan med andra goda initiativ en hel del annat spännande som byggs på allt eftersom.Ett stort tack till våra frivilliga för era insatser, utan er hade vår medverkan under Shockholm inte varit möjlig! Suicide Rescue vill även passa på att tacka Marcus Gestré och gänget på Kingdom Of Something för deras bidrag av #MinRädsla’s kampanjfilm; Gohar Avagyan för sin insats med den grafiska formgivningen; Roy och kollegorna på tryckeriet M-Kopia för sitt stöd med jättefina trycksaker; Rickard, Johan och de andra på EasyRollup.se för hjälp med kampanj-Roll-ups; Dekoratören #TinaGrimstedt för all hjälp med att planera och inreda vårt fina tält samt Rent Event för deras hjälp.

minrädsla-kampanjbild-1 minrädsla-kampanjbild-2 minrädsla-kampanjbild-3 minrädsla-kampanjbild-4

hedra någons minne

Hedra någons minne

Runt om i landet lyser värmeljus vackert och ute på kyrkogårdarna tänds lyktorna. Under Allhelgonahelgen tänker vi med kärlek och saknad särskilt mycket på alla de som inte längre finns kvar bland oss.

Självmord är en ofantlig tragedi. Men i mörkret finns både ljus och hopp, och tillsammans kan var och en av oss göra skillnad på sitt sätt.

Självmord kan förebyggas men också förhindras, och det är det Suicide Rescue framförallt arbetar för – men vi behöver din hjälp!

Stöd Suicide Rescue med en gåva samtidigt som du hedrar minnet av någon med en personlig hälsning! Besök http://suiciderescue.se/gavaoch läs hur. Dela gärna detta inlägg med andra.

Varmt tack, – tillsammans förebygger vi självmord och räddar liv!

Suicide Rescue smyglanserar sin kampanjfilm

Alla bär vi på en massa olika slags rädslor och därför smyglanserar Suicide Rescue i samband med Halloween idag vår kommande kampanj#MinRädsla. Satsningen, som är riktad till barn och unga, är tänkt att bli en plattform där vi kommer kunna inspirera och engagera barn och unga till att våga dela med sig av sina rädslor.Genom att sätta ord på sin rädsla och dela med sig av den till andra blir den inte lika läskig. Samtidigt hjälper man också andra barn och unga med samma rädsla att förstå att de inte är ensamma – då blir rädslan enklare att övervinna!

Se Suicide Rescues kampanjfilm för #MinRädsla, och tipsa gärna barn och unga om att dela med sig av sin rädsla på www.minrädsla.se och i olika sociala medier med hashtaggen #minrädsla.

Genom att gilla oss på Facebook och i andra sociala medier, kan fler upptäcka och bli en del av vår kampanj – tack!

Tillsammans blir rädslan enklare att övervinna!

Shockholm

Häng med på Skandinaviens största Halloweenfestival och parad!

Lördagen den 1 November arrangeras för fjärde året i rad Shockholm, Skandinaviens största Halloweenfestival och parad. Över 2 000 barn och vuxna i alla åldrar deltog förra året och succén förväntas återupprepas i år.

Suicide Rescue är i år stolta medarrangörer och tillsammans medBarncancerfonden en av de officiella välgörenhetsorganisationer som Shockholm stödjer.

På plats i Kungsträdgården, i centrala Stockholm, kommer Suicide Rescue under hela dagen finnas närvarande i ett av tälten, för att inspirera och engagera barn och ungdomar till att våga dela med sig av sina rädslor på vår ”Wall of Fears”.

”Halloween handlar inte bara om pumpor och Trick-or-treats, utan även om monster, spöken och andra läskiga saker, vissa mer skrämmande än andra. Alla har vi rädslor, vissa oskyldiga medan andra rädslor tar över och påverkar våra liv på ett begränsande och destruktivt sätt”, säger Johan Sjöholm, generalsekreterare för Suicide Rescue.

Han fortsätter: ”Det är otroligt viktigt att inte låta rädslor i olika former få fäste inuti en själv, något som Suicide Rescue framöver aktivt kommer arbeta med, och därför känns det både viktigt och naturligt för oss att vara en del av Shockholm.”

Vill du nu på lördag mellan kl 11 -20 hjälpa till i vårt tält som en av Suicide Rescues frivilliga? Då är du välkommen att skicka ett meddelande till oss här på Facebook eller via e-postadress frivillig@suiciderescue.se.

Under årets läskigaste halloweenfestival kommer man även på lördag kunna skapa sin egna halloweenkostym, sminka sig monstrigt fin, prova på pumpaskärning, övervinna sin höjdrädsla med klättervägg för barnen, prova på att skapa musik, bli DJ, sjunga och mycket annat kul. Vid 16.00 till 16.30 är det ”Costume Cat Walk” med röstning om bästa kostym. Paraden utgår från Kungsträdgården vid 17.00 och går längs med Skeppsbron in i Gamla Stan och tillbaka. Ca 18.00 till 20.00 är det efterfest i Kungsträdgården; här kommer scenen att fyllas med kusligt roliga framträdanden. Sveriges största och läskigaste fiskdamm finns också på plats.

Varmt välkommen till ett oförglömlig Halloweenfirande!

Globen

Vågar du se Globen förvandlad till världens största Halloweenpumpa? Suicide Rescue var med och besteg Globen!

Suicide Rescue är stolta medarrangörer till Shockholm (Skandinaviens största Halloweenparad och event). I torsdags fick Globen ett nytt utseende – Suicide Rescue fick möjligheten att vara med och förvandla Globen till världens största Halloweenpumpa. Sannah Eklund, representant från Suicide Rescue, var en av de modiga som fick bestiga Globen.”Jag känner mig upprymd och privilegierad av att få ha varit en del av klättringsteamet”, säger Sannah Eklund. ”Arbetet började långt innan solen var uppe och höll på till varje liten bit av pumpans mun och ögon var på plats”, fortsätter hon.Shockholm stödjer i år de ideella organisationerna Barncancerfonden och Suicide Rescue. Barn som representerade dessa ideella organisationer tände symboliskt Globen som därmed lyste upp himlen i en vacker orange Suicide Rescue-färg.

”Halloween handlar inte bara om pumpor och Trick-or-treats, utan även om monster, spöken och andra läskiga saker, vissa mer skrämmande än andra. Alla har vi rädslor, vissa oskyldiga medan andra rädslor tar över och påverkar våra liv på ett begränsande och destruktivt sätt”, säger Johan Sjöholm, Generalsekreterare för Suicide Rescue.

Han fortsätter: ”Det är otroligt viktigt att inte låta rädslor i olika former få fäste inuti en själv, något som Suicide Rescue arbetar aktivt med, och därför känns det både viktigt och naturligt för oss att vara en del av Shockholm.”

Bakom Shockholm står arrangören och initiativtagaren Bill Schacht, som efter flera år äntligen fått Stockholm Stad att ställa sig bakom hans idé. I samband med att Globen förvandlades till världens största Halloweenpumpa uppträdde den svenska gruppen Maskinenn ovanpå Globen. #SuicideRescue,#Shockholm, #Halloween, #Rädslor, #Globen

— i/på Globen

Johan Sjöholm talar på NIEC

Till minne av sin bror Björn

Som en del av Oslo Innovation Week var Suicide Rescues generalsekreterare Johan Sjöholm inbjuden som en av de internationella huvudtalarna vid Norwegian International Entrepreneur Conference (NIEC), http://www.niec.co/

Till minne av sin bror Björn, berättade han för investerare, kreatörer, utvecklare och visionärer från hela världen, sin historia om Björns självmord en höstdag 1988.

”Det var såväl personligt och självavslöjande som väldigt känslomässigt påfrestande, men jag är djupt hedrad över att få den här möjligheten att berätta min historia och därmed inspirera och påverka så många”, sade Johan Sjöholm ödmjukt och fortsatte:

”Den fantastiska responsen som jag fick efter talet var överväldigande, och ger mig förnyad kraft att sömmen del av Suicide Rescue fortsatta bekämpa en våra största globala kriser, nämligen självmord.”

Suicide Rescue och Johan skulle särskilt vilja tacka Kristian Aartun och NIEC för att ha bjudit Suicide Rescue, Lisa Lipkin för ditt stöd till Suicide Rescue och din vägledning i egenskap av professionell ”Story Strategist”, Rahfeal Gordonför all din inspiration och visdom samt Liam Bates för dina äventyrliga berättelser.

Tack också till ambassadören för kvinnors rättigheter Fakhra Salimi, Chef för MIRA resurscenter för minoritetskvinnor i Norge, HE Osama Al-Khajah ordförande för Bahrain Economic Development Board, Stina Birkeland, Geir Ove Kjesbu, Erik Haugane, Herbjørn Skjervold, Joakim Marstrander, Kathrine Briseid, Ahn Cecilie Karlsrud, Matthias Baaske (Deloitte), Jan Fredrik Lockert,Morten Fjeld, Chalmers UiT, Adriaan Kemp, Yossi Somer, Knut Jørstad, Waseem Mirza, TORE HOGSTVEDT, Karoline Thuv Aartun, Muping Xie,Prashant Sharma, Raul Gonzalez och så många fler! Fotograf Ole Christian Eklund.

– Tillsammans förhindrar vi självmord och räddar liv!

 

Helena

Helena hade bestämt sig – hon tänkte ta sitt liv.

Läs den starka och gripande artikeln om Suicide Rescue-medarbetaren Helena Pettersson i Expressen Hälsoliv.

På Suicide Rescue kan du läsa mer om hur du kan hjälpa någon i behov av stöd: http://suiciderescue.se/att-hjalpa-nagon/Dela gärna detta inlägg på Facebook och i andra sociala medier så att vi tillsammans kan beröra många andra personer. Och genom att gilla vår Facebooksida visar du ditt stöd för Suicide Rescue, tack!