Hyper Island studenter hjälper Suicide Rescue i kampen mot självmord

Organisationen Suicide Rescue vänder sig till Hyper Island-studenterna i Karlskrona för att utveckla en digital plattform som ska inspirera och engagera människor till att bli en Everyday He.ro.

I briefen som just släpps kommer studenterna under fyra veckor få arbeta med konceptet.
Det är ett spännande och viktigt samarbete då Suicide Rescue arbetar aktivt med att förhindra självmord i främst digitala och sociala medier.

Då självmord ofta kan kännas som ett tungt ämne att prata kring, har Suicide Rescue ett fristående verksamhetsområde som går under namnet Everyday He.ro, vilket också är projektet som studenterna ska hjälpa till att utveckla. Everyday He.ro är ett viktigt komplement för att inspirera och engagera människor runt om i världen till att göra goda gärningar och därmed öka medvetenheten samt motverka den enorma tabu och stigma som idag finns kring psykisk ohälsa och självmord.

Vi är jätteexalterade och privilegierade över att få jobba tillsammans med Suicide Rescue och deras initiativ Everyday He.ro de kommande veckorna. Att få jobba på ett projekt som vi verkligen tror på och som är för ett viktigt syfte är väldigt inspirerade. Vi är oerhört motiverade över att få komma igång och vi kommer sträva efter att skapa en lösning som kommer göra skillnad säger Jenny Nguyen, Minori Kuwabara och Nils Öh från Hyper Island programmet Digital Media Creative i Karlskrona.

Studenterna ska under projektet utforska livscykeln för digitala projekt. Detta innebär allt från att studenterna gör research, idégenerering och produktion till att slutligen presentera en idé eller en prototyp.

Med tanke på att Hyper Island är ett världsledande utbildningsinstitut och ofta nämns som ”The Digital Harvard” så känns det jättespännande att vi får hjälp av kreativa studenter från Digital Media Creative-programmet med att ta fram ett koncept som hjälper Suicide Rescue att utveckla den digitala plattformen för Everyday He.ro, säger Johan Sjöholm, Generalsekreterare på Suicide Rescue.

Presskontakt:

Johan Sjöholm Email: johan@suiciderescue.se, Generalsekreterare Mobilnummer: 073-6927010

Jenny Nguyen Email: jenny.nguyen@hyperisland.se, Digital Media Creative  Mobilnummer: 0723-152300

Sinnesro på sentimentalsjukhuset – en turné

Prästen och författaren Olle Carlsson, aktuell med boken ”Just idag – 365 tankar för sinnesro” och flerfaldigt grammisnominerade artisten Toni Holgersson, senast med kritikerrosade albumet ”Sentimentalsjukhuset”, har känt varandra i 25 år. De har brottats med missbruk och hemlöshet men rest sig ur askan och i februari 2015 ger de sig ut på en turné. Med musikföreläsningen ”Sinnesro på Sentimentalsjukhuset” vill de vara en motkraft till det som kommit att bli vår tids religion – individualism, prestation och perfektion.

TURNÉSCHEMA:
Järvsö
Fredag 13 februari kl 19
Plats: Järvsö kyrka
Info: www.jarvsoforsamling.se

Östersund
Lördag 14 februari kl 18
Plats: Gamla kyrkan
Info: www.svenskakyrkan.se/ostersund

Ånge
Söndag 15 februari kl 11
Plats: Ånge kyrka
Info: www.svenskakyrkan.se/ange

Töreboda
Lördag 21 februari kl 14
Plats: Töreboda församling
Info: www.svenskakyrkan.se/toreboda

Stenungsund
Lördag 21 februari kl 19.30
Plats: Stenungsunds kapell
Info: www.svenskakyrkan.se/stenungsund

Kungsbacka
Tisdag 10 mars kl 18.30
Plats: Tölö kyrka
Info: www.svenskakyrkan.se/tolo

Tyresö
onsdag 8 april kl 19
Plats: Tyresö församling
Info: www.tyresoforsamling.se

Järbo
Torsdag 9 april kl 19
Plats: Järbo kyrka
Info: www.svenskakyrkan.se/ovansjojarbo

Helsingborg
24 april kl 17
Plats: Helsingborgs stadsbibliotek
Info: biblioteksnv.se/web/arena/helsingborg

Sollentuna
25 april kl 15
Plats: Turebergskyrkan
Info: svenskakyrkan.se/sollentuna

Ystad
30 juni kl 20
Plats: Maria kyrkan
Info: www.svenskakyrkan.se/ystad

Under några av dessa kvällar är också en ambassadör från Hjärnkoll på plats och berättar om egen erfarenhet av psykisk ohälsa, och om öppenhet som en motkraft till diskriminering. Info: www.hjarnkoll.se

Nypremiär av Min historia som är din

Vi har tidigare berättat om föreställningen ”Min historia som är din” som i November 2014 hade premiär och spelades på Teater Bristol. -Nu är en splittrad människas historia berättad av två tillbaka med nypremiär den 31 Januari 2015.

Publikröster
”Ord med mod, bräckligt och starkt.”
”Känner mig starkt berörd och närvarande.”
”Gå och se den här viktiga föreställningen! Depression är en sjukdom som kan ha dödlig utgång. Låt oss tillsammans kämpa för att fler ska klara ta sig igenom med livet i behåll.”
”Jag blev djupt berörd.”
”Det är en tänkvärd och viktig föreställning med efterföljande varmt samtal.”
”Jag saknar ord. Jag är helt tagen.”

Texter Majken Pollack
Manusbearbetning och på scen
Majken Pollack och Therese Bonnevier

Lika mycket som historien handlar om kampen att överleva en älskad mammas död, lika mycket berättar den om att aldrig släppa taget om hoppet. Om att steg för steg gå genom mörkret för att hitta till kärlek igen, att kunna hålla om sig själv med allt vad man har med sig.

När Majken var 13 år tog hennes mamma sitt liv efter ett år av upprepade förluster inom den nära familjen. De för Majken känslomässiga konsekvenser som mammans självmord inneburit har till stor del format hennes identitet. En självbild som efter 28 år fortfarande består mer av frågor än svar.

”Min historia som är din” är ett egenfinansierat projekt med syfte att uppmuntra till att prata mer om de känslor vi oftast gömmer, isolerar oss och gör oss ensamma med, och hur vi kan finnas där för varandra för att bättre klara oss igenom svåra känslor och perioder. Majkens mamma dog av sin depression, hon hade kunnat leva idag. Vi kan tillsammans minska risken för att någon av oss hamnar i ett känslomässigt mörker som kan bli en fara för ens liv. Att våga prata om det som gör ont är en början till att må bättre, att våga lyssna likaså. Tillsammans med andra är vi starkare och vi kan lära oss så mycket av varandra.

Efter föreställningen finns möjlighet till ett panelsamtal med berättarna och föreningen Tilia. Samtalets fokus kretsar kring att prata om hur man kan visa att man finns där för någon som inte mår bra, och om hur man själv skulle vilja bli bemött när man har det svårt.

Föreställningar
lör 31 jan kl 19.00
sön 1 feb kl 16.00
lör 21 feb kl 19.00
sön 22 feb kl 16.00
lör 14 mar kl 19.00
sön 15 mar kl 16.00
på Teater Bristol, Sturegatan 39 i Sundbyberg

Biljetter: www.kulturbiljetter.se

Majken Pollack är regissör, skådespelare och barnboksförfattare. 2013 regisserade hon ”Ge mig en armé” av Daniela Kullman som bl a spelade på Stockholm Fringe Festival. Majken började sin skådespelarkarriär med att vara fakir och akrobat i Cirkus Cirkör 1995 och har genom åren bl a turnerat med Gotlands teater och gjort flertalet egna produktioner. 2011 debuterade hon som barnboksförfattare med boken ”Emblas universum”. Uppföljaren ”Embla mitt i kosmos” kom ut i mars 2014.

Therese Bonnevier gick Kulturamas fysiska teaterutbildning 2011/2012 och medverkade året därpå i ”Ge mig en armé” på Stockholm Fringe Festival. Det var andra gången Majken och Therese jobbade tillsammans. Vid sidan av arbetet med ”Min historia som är din” studerar Therese journalistik och idéhistoria vid Södertörns högskola.

http://foreningentilia.se belönades alldeles nyligen av Svenska hjältar med utnämningen ”Årets medmänniska” för deras ideella arbete med ungdomar med psykisk ohälsa.
Så här beskriver de sitt arbete:
”Tilia finns tillgängliga 365 dagar om året för ungdomar och unga vuxna mellan 12 – 30 år med psykisk ohälsa. Vi gör detta genom tre fokusområden: förebyggande, stödjande samt opinionsbildande.”

God Jul önskar Suicide Rescue

God Jul önskar Suicide Rescue

Vi önskar er alla en riktigt God Jul 2014 och tänker med kärlek och i saknas särskilt mycket på alla de som inte längre finns kvar bland oss. I våra tankar finns även de som firar julen alldeles ensam. I natt kommer stjärnorna skina där uppe i himlen extra starkt för just er!

Odin Skolefoto

Odin blev bara 13 år gammal.

I Norge såväl som här i Sverige är mobbing ett oerhört allvarligt problem. Odin var en av de som drabbades, och tillslut inte längre orkade leva.Vi har alla ett stort samhälleligt ansvar när det gäller att skydda barn och unga från mobbning – såväl i skolan som på andra ställen. Mobbning är ett slags gift som tar över glädje och oskuld och påverkar självbilden starkt negativt. Ingen människa oavsett ålder ska behöva uppleva detta. Därför sänder vi inom Suicide Rescue våra varmaste tankar och djupast medkänsla till Odins familj.Läs berättelsen om Odin här: http://www.vg.no/spesial/2014/odin/
Den understryker hur viktigt arbetet mot mobbning är. Suicide Rescue har som mål att samarbeta med organisationer och andra goda initiativ som arbetar för att stoppa mobbning, eftersom det är direkt självmordsförebyggande.I Sverige mobbas enligt rapporter från Friends och Skolverket 60 000 barn. Vi inom Suicide Rescue anser att skolor som inte tar mobbning på allvar står i direkt konflikt med den svenska läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Där nämns visserligen ordet mobbing inte en enda gång, vilket i sig är anmärkningsvärt, däremot presenteras olika mål och riktlinjer som t.ex. att alla som arbetar i skolan har en skyldighet att ”aktivt motverka diskriminering och kränkande behandling av individer eller grupper” samt att lärarna ska ”uppmärksamma och i samråd med övrig skolpersonal vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga och motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling.”

Detta är vår gemensamma samhälleliga vision för skolan – så hur kan vi tillåta att vissa mobbar andra? Hur kan samhället se på medan våra barn och unga mår så dåligt att en del, just där och då, inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv?

Skriv gärna en kommentar om vilka brister du ser kring mobbing, liksom hur du tror att vi effektivare kan motverka mobbing och därigenom rädda liv. Tack!


Dela gärna det här inlägget på Facebook och i andra sociala medier. På så sätt kan vi tillsammans beröra många andra. Gilla vår Facebook-sida och visa ditt stöd för . Tack!

 

Tack till Fotograf Grinna, Mysen och Maria Mikkelsen, Synnøve Åsebø, Line Møller, Natalie Remøe Hansen på Norska VG

 

Min historia som är din

Min historia som är din

Min historia som är din av Majken Pollack har premiär nu på lördag, den 8 november på Teater Bristol i Sundbyberg.

Föreställningen handlar om kampen att bli hel igen efter att man förlorat den som var hela ens värld och är en splittrad människas historia berättad av två.

Min historia som är din handlar om en resa för att förstå att det som gör så ont inte bara är sorg och ensamhet, utan också en förmåga att känna kärlek. Att det är fullt av liv. Utgångspunkten för projektet är att börja prata om konsekvenserna för efterlevnad. Att självmord drabbar alla man älskar, alla som älskar en.

När Majken var 13 år tog hennes mamma sitt liv efter ett år av upprepade förluster inom den nära familjen. Mammans självmord lämnade bl a en känsla av att bli lämnad ensam med allt vad det kan innebära känslomässigt, och blev också det som Majkens identitet kom fatt formas av. En identitet som fortfarande efter 28 år består mer av frågor än svar.

Efter föreställningen finns möjlighet till ett frivilligt samtal med berättarna.

Premiär Lördagen den 8 november på Teater Bristol i Sundbyberg.
Spelas 12, 13, 16 november kl 19.00
Biljetter beställs från Kulturbiljetter;

https://kulturbiljetter.se/evenemang/min-historia-som-är-din-1741

Av: Majken Pollack
Manusbearbetning & på scen: Majken Pollack och Therese Bonnevier

Om Majken Pollack och Therese Bonnevier
Majken Pollack är regissör, skådespelare och barnboksförfattare. 2013 regisserade hon ”Ge mig en armé” av Daniela Kullman som bl a spelade på Stockholm Fringe Festival. Majken började sin skådespelarkarriär med att vara fakir och akrobat i Cirkus Cirkör 1995 och har genom åren bl a turnerat med Gotlands teater och gjort flertalet egna produktioner. 2011 debuterade hon som barnboksförfattare med boken ”Emblas universum”. Uppföljaren ”Embla mitt i kosmos” kom ut i mars 2014 Majken Pollack är en medlem i Teater Bristols konstnärliga råd.

Therese Bonnevier gick Kulturamas fysiska teaterutbildning 2011/2012 och medverkade året därpå i ”Ge mig en armé” på Stockholm Fringe Festival. Det var andra gången Majken och Therese jobbade tillsammans. Vid sidan av arbetet med ”Min historia som är din” studerar Therese journalistik och idéhistoria vid Södertörns högskola

hedra någons minne

Hedra någons minne

Runt om i landet lyser värmeljus vackert och ute på kyrkogårdarna tänds lyktorna. Under Allhelgonahelgen tänker vi med kärlek och saknad särskilt mycket på alla de som inte längre finns kvar bland oss.

Självmord är en ofantlig tragedi. Men i mörkret finns både ljus och hopp, och tillsammans kan var och en av oss göra skillnad på sitt sätt.

Självmord kan förebyggas men också förhindras, och det är det Suicide Rescue framförallt arbetar för – men vi behöver din hjälp!

Stöd Suicide Rescue med en gåva samtidigt som du hedrar minnet av någon med en personlig hälsning! Besök http://suiciderescue.se/gavaoch läs hur. Dela gärna detta inlägg med andra.

Varmt tack, – tillsammans förebygger vi självmord och räddar liv!

Shockholm

Häng med på Skandinaviens största Halloweenfestival och parad!

Lördagen den 1 November arrangeras för fjärde året i rad Shockholm, Skandinaviens största Halloweenfestival och parad. Över 2 000 barn och vuxna i alla åldrar deltog förra året och succén förväntas återupprepas i år.

Suicide Rescue är i år stolta medarrangörer och tillsammans medBarncancerfonden en av de officiella välgörenhetsorganisationer som Shockholm stödjer.

På plats i Kungsträdgården, i centrala Stockholm, kommer Suicide Rescue under hela dagen finnas närvarande i ett av tälten, för att inspirera och engagera barn och ungdomar till att våga dela med sig av sina rädslor på vår ”Wall of Fears”.

”Halloween handlar inte bara om pumpor och Trick-or-treats, utan även om monster, spöken och andra läskiga saker, vissa mer skrämmande än andra. Alla har vi rädslor, vissa oskyldiga medan andra rädslor tar över och påverkar våra liv på ett begränsande och destruktivt sätt”, säger Johan Sjöholm, generalsekreterare för Suicide Rescue.

Han fortsätter: ”Det är otroligt viktigt att inte låta rädslor i olika former få fäste inuti en själv, något som Suicide Rescue framöver aktivt kommer arbeta med, och därför känns det både viktigt och naturligt för oss att vara en del av Shockholm.”

Vill du nu på lördag mellan kl 11 -20 hjälpa till i vårt tält som en av Suicide Rescues frivilliga? Då är du välkommen att skicka ett meddelande till oss här på Facebook eller via e-postadress frivillig@suiciderescue.se.

Under årets läskigaste halloweenfestival kommer man även på lördag kunna skapa sin egna halloweenkostym, sminka sig monstrigt fin, prova på pumpaskärning, övervinna sin höjdrädsla med klättervägg för barnen, prova på att skapa musik, bli DJ, sjunga och mycket annat kul. Vid 16.00 till 16.30 är det ”Costume Cat Walk” med röstning om bästa kostym. Paraden utgår från Kungsträdgården vid 17.00 och går längs med Skeppsbron in i Gamla Stan och tillbaka. Ca 18.00 till 20.00 är det efterfest i Kungsträdgården; här kommer scenen att fyllas med kusligt roliga framträdanden. Sveriges största och läskigaste fiskdamm finns också på plats.

Varmt välkommen till ett oförglömlig Halloweenfirande!

Globen

Vågar du se Globen förvandlad till världens största Halloweenpumpa? Suicide Rescue var med och besteg Globen!

Suicide Rescue är stolta medarrangörer till Shockholm (Skandinaviens största Halloweenparad och event). I torsdags fick Globen ett nytt utseende – Suicide Rescue fick möjligheten att vara med och förvandla Globen till världens största Halloweenpumpa. Sannah Eklund, representant från Suicide Rescue, var en av de modiga som fick bestiga Globen.”Jag känner mig upprymd och privilegierad av att få ha varit en del av klättringsteamet”, säger Sannah Eklund. ”Arbetet började långt innan solen var uppe och höll på till varje liten bit av pumpans mun och ögon var på plats”, fortsätter hon.Shockholm stödjer i år de ideella organisationerna Barncancerfonden och Suicide Rescue. Barn som representerade dessa ideella organisationer tände symboliskt Globen som därmed lyste upp himlen i en vacker orange Suicide Rescue-färg.

”Halloween handlar inte bara om pumpor och Trick-or-treats, utan även om monster, spöken och andra läskiga saker, vissa mer skrämmande än andra. Alla har vi rädslor, vissa oskyldiga medan andra rädslor tar över och påverkar våra liv på ett begränsande och destruktivt sätt”, säger Johan Sjöholm, Generalsekreterare för Suicide Rescue.

Han fortsätter: ”Det är otroligt viktigt att inte låta rädslor i olika former få fäste inuti en själv, något som Suicide Rescue arbetar aktivt med, och därför känns det både viktigt och naturligt för oss att vara en del av Shockholm.”

Bakom Shockholm står arrangören och initiativtagaren Bill Schacht, som efter flera år äntligen fått Stockholm Stad att ställa sig bakom hans idé. I samband med att Globen förvandlades till världens största Halloweenpumpa uppträdde den svenska gruppen Maskinenn ovanpå Globen. #SuicideRescue,#Shockholm, #Halloween, #Rädslor, #Globen

— i/på Globen

Johan Sjöholm talar på NIEC

Till minne av sin bror Björn

Som en del av Oslo Innovation Week var Suicide Rescues generalsekreterare Johan Sjöholm inbjuden som en av de internationella huvudtalarna vid Norwegian International Entrepreneur Conference (NIEC), http://www.niec.co/

Till minne av sin bror Björn, berättade han för investerare, kreatörer, utvecklare och visionärer från hela världen, sin historia om Björns självmord en höstdag 1988.

”Det var såväl personligt och självavslöjande som väldigt känslomässigt påfrestande, men jag är djupt hedrad över att få den här möjligheten att berätta min historia och därmed inspirera och påverka så många”, sade Johan Sjöholm ödmjukt och fortsatte:

”Den fantastiska responsen som jag fick efter talet var överväldigande, och ger mig förnyad kraft att sömmen del av Suicide Rescue fortsatta bekämpa en våra största globala kriser, nämligen självmord.”

Suicide Rescue och Johan skulle särskilt vilja tacka Kristian Aartun och NIEC för att ha bjudit Suicide Rescue, Lisa Lipkin för ditt stöd till Suicide Rescue och din vägledning i egenskap av professionell ”Story Strategist”, Rahfeal Gordonför all din inspiration och visdom samt Liam Bates för dina äventyrliga berättelser.

Tack också till ambassadören för kvinnors rättigheter Fakhra Salimi, Chef för MIRA resurscenter för minoritetskvinnor i Norge, HE Osama Al-Khajah ordförande för Bahrain Economic Development Board, Stina Birkeland, Geir Ove Kjesbu, Erik Haugane, Herbjørn Skjervold, Joakim Marstrander, Kathrine Briseid, Ahn Cecilie Karlsrud, Matthias Baaske (Deloitte), Jan Fredrik Lockert,Morten Fjeld, Chalmers UiT, Adriaan Kemp, Yossi Somer, Knut Jørstad, Waseem Mirza, TORE HOGSTVEDT, Karoline Thuv Aartun, Muping Xie,Prashant Sharma, Raul Gonzalez och så många fler! Fotograf Ole Christian Eklund.

– Tillsammans förhindrar vi självmord och räddar liv!