Sinnesro på sentimentalsjukhuset – en turné

Prästen och författaren Olle Carlsson, aktuell med boken ”Just idag – 365 tankar för sinnesro” och flerfaldigt grammisnominerade artisten Toni Holgersson, senast med kritikerrosade albumet ”Sentimentalsjukhuset”, har känt varandra i 25 år. De har brottats med missbruk och hemlöshet men rest sig ur askan och i februari 2015 ger de sig ut på en turné. Med musikföreläsningen ”Sinnesro på Sentimentalsjukhuset” vill de vara en motkraft till det som kommit att bli vår tids religion – individualism, prestation och perfektion.

TURNÉSCHEMA:
Järvsö
Fredag 13 februari kl 19
Plats: Järvsö kyrka
Info: www.jarvsoforsamling.se

Östersund
Lördag 14 februari kl 18
Plats: Gamla kyrkan
Info: www.svenskakyrkan.se/ostersund

Ånge
Söndag 15 februari kl 11
Plats: Ånge kyrka
Info: www.svenskakyrkan.se/ange

Töreboda
Lördag 21 februari kl 14
Plats: Töreboda församling
Info: www.svenskakyrkan.se/toreboda

Stenungsund
Lördag 21 februari kl 19.30
Plats: Stenungsunds kapell
Info: www.svenskakyrkan.se/stenungsund

Kungsbacka
Tisdag 10 mars kl 18.30
Plats: Tölö kyrka
Info: www.svenskakyrkan.se/tolo

Tyresö
onsdag 8 april kl 19
Plats: Tyresö församling
Info: www.tyresoforsamling.se

Järbo
Torsdag 9 april kl 19
Plats: Järbo kyrka
Info: www.svenskakyrkan.se/ovansjojarbo

Helsingborg
24 april kl 17
Plats: Helsingborgs stadsbibliotek
Info: biblioteksnv.se/web/arena/helsingborg

Sollentuna
25 april kl 15
Plats: Turebergskyrkan
Info: svenskakyrkan.se/sollentuna

Ystad
30 juni kl 20
Plats: Maria kyrkan
Info: www.svenskakyrkan.se/ystad

Under några av dessa kvällar är också en ambassadör från Hjärnkoll på plats och berättar om egen erfarenhet av psykisk ohälsa, och om öppenhet som en motkraft till diskriminering. Info: www.hjarnkoll.se

Nypremiär av Min historia som är din

Vi har tidigare berättat om föreställningen ”Min historia som är din” som i November 2014 hade premiär och spelades på Teater Bristol. -Nu är en splittrad människas historia berättad av två tillbaka med nypremiär den 31 Januari 2015.

Publikröster
”Ord med mod, bräckligt och starkt.”
”Känner mig starkt berörd och närvarande.”
”Gå och se den här viktiga föreställningen! Depression är en sjukdom som kan ha dödlig utgång. Låt oss tillsammans kämpa för att fler ska klara ta sig igenom med livet i behåll.”
”Jag blev djupt berörd.”
”Det är en tänkvärd och viktig föreställning med efterföljande varmt samtal.”
”Jag saknar ord. Jag är helt tagen.”

Texter Majken Pollack
Manusbearbetning och på scen
Majken Pollack och Therese Bonnevier

Lika mycket som historien handlar om kampen att överleva en älskad mammas död, lika mycket berättar den om att aldrig släppa taget om hoppet. Om att steg för steg gå genom mörkret för att hitta till kärlek igen, att kunna hålla om sig själv med allt vad man har med sig.

När Majken var 13 år tog hennes mamma sitt liv efter ett år av upprepade förluster inom den nära familjen. De för Majken känslomässiga konsekvenser som mammans självmord inneburit har till stor del format hennes identitet. En självbild som efter 28 år fortfarande består mer av frågor än svar.

”Min historia som är din” är ett egenfinansierat projekt med syfte att uppmuntra till att prata mer om de känslor vi oftast gömmer, isolerar oss och gör oss ensamma med, och hur vi kan finnas där för varandra för att bättre klara oss igenom svåra känslor och perioder. Majkens mamma dog av sin depression, hon hade kunnat leva idag. Vi kan tillsammans minska risken för att någon av oss hamnar i ett känslomässigt mörker som kan bli en fara för ens liv. Att våga prata om det som gör ont är en början till att må bättre, att våga lyssna likaså. Tillsammans med andra är vi starkare och vi kan lära oss så mycket av varandra.

Efter föreställningen finns möjlighet till ett panelsamtal med berättarna och föreningen Tilia. Samtalets fokus kretsar kring att prata om hur man kan visa att man finns där för någon som inte mår bra, och om hur man själv skulle vilja bli bemött när man har det svårt.

Föreställningar
lör 31 jan kl 19.00
sön 1 feb kl 16.00
lör 21 feb kl 19.00
sön 22 feb kl 16.00
lör 14 mar kl 19.00
sön 15 mar kl 16.00
på Teater Bristol, Sturegatan 39 i Sundbyberg

Biljetter: www.kulturbiljetter.se

Majken Pollack är regissör, skådespelare och barnboksförfattare. 2013 regisserade hon ”Ge mig en armé” av Daniela Kullman som bl a spelade på Stockholm Fringe Festival. Majken började sin skådespelarkarriär med att vara fakir och akrobat i Cirkus Cirkör 1995 och har genom åren bl a turnerat med Gotlands teater och gjort flertalet egna produktioner. 2011 debuterade hon som barnboksförfattare med boken ”Emblas universum”. Uppföljaren ”Embla mitt i kosmos” kom ut i mars 2014.

Therese Bonnevier gick Kulturamas fysiska teaterutbildning 2011/2012 och medverkade året därpå i ”Ge mig en armé” på Stockholm Fringe Festival. Det var andra gången Majken och Therese jobbade tillsammans. Vid sidan av arbetet med ”Min historia som är din” studerar Therese journalistik och idéhistoria vid Södertörns högskola.

http://foreningentilia.se belönades alldeles nyligen av Svenska hjältar med utnämningen ”Årets medmänniska” för deras ideella arbete med ungdomar med psykisk ohälsa.
Så här beskriver de sitt arbete:
”Tilia finns tillgängliga 365 dagar om året för ungdomar och unga vuxna mellan 12 – 30 år med psykisk ohälsa. Vi gör detta genom tre fokusområden: förebyggande, stödjande samt opinionsbildande.”

Min historia som är din

Min historia som är din

Min historia som är din av Majken Pollack har premiär nu på lördag, den 8 november på Teater Bristol i Sundbyberg.

Föreställningen handlar om kampen att bli hel igen efter att man förlorat den som var hela ens värld och är en splittrad människas historia berättad av två.

Min historia som är din handlar om en resa för att förstå att det som gör så ont inte bara är sorg och ensamhet, utan också en förmåga att känna kärlek. Att det är fullt av liv. Utgångspunkten för projektet är att börja prata om konsekvenserna för efterlevnad. Att självmord drabbar alla man älskar, alla som älskar en.

När Majken var 13 år tog hennes mamma sitt liv efter ett år av upprepade förluster inom den nära familjen. Mammans självmord lämnade bl a en känsla av att bli lämnad ensam med allt vad det kan innebära känslomässigt, och blev också det som Majkens identitet kom fatt formas av. En identitet som fortfarande efter 28 år består mer av frågor än svar.

Efter föreställningen finns möjlighet till ett frivilligt samtal med berättarna.

Premiär Lördagen den 8 november på Teater Bristol i Sundbyberg.
Spelas 12, 13, 16 november kl 19.00
Biljetter beställs från Kulturbiljetter;

https://kulturbiljetter.se/evenemang/min-historia-som-är-din-1741

Av: Majken Pollack
Manusbearbetning & på scen: Majken Pollack och Therese Bonnevier

Om Majken Pollack och Therese Bonnevier
Majken Pollack är regissör, skådespelare och barnboksförfattare. 2013 regisserade hon ”Ge mig en armé” av Daniela Kullman som bl a spelade på Stockholm Fringe Festival. Majken började sin skådespelarkarriär med att vara fakir och akrobat i Cirkus Cirkör 1995 och har genom åren bl a turnerat med Gotlands teater och gjort flertalet egna produktioner. 2011 debuterade hon som barnboksförfattare med boken ”Emblas universum”. Uppföljaren ”Embla mitt i kosmos” kom ut i mars 2014 Majken Pollack är en medlem i Teater Bristols konstnärliga råd.

Therese Bonnevier gick Kulturamas fysiska teaterutbildning 2011/2012 och medverkade året därpå i ”Ge mig en armé” på Stockholm Fringe Festival. Det var andra gången Majken och Therese jobbade tillsammans. Vid sidan av arbetet med ”Min historia som är din” studerar Therese journalistik och idéhistoria vid Södertörns högskola